FBI onderuit met FISA memo

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn elke vier jaar een onsmakelijke soapserie van valse beschuldigingen, overdreven beloften en gillende menigten, maar de verkiezingen van 2016 gaan moeiteloos de geschiedenis in als de smerigste campagne ooit. Onze Maarten van Rossem die altijd zo zichtbaar genoot van “de grootste show op Aarde” hoor ik er ook al niet meer over juichen.

Sinds afgelopen donderdag is er echter een nieuw dieptepunt bereikt. Met het declassificeren van de FISA-memo tekent zich de ware grootte van “het moeras” af waarin Washington is afgezonken. Dat moeras is groter, dieper en viezer dan zelfs de grootste cynicus kon vermoeden en het bevat niet alleen politici. Sinds het memo weten we, dat topambtenaren van de FBI en het Ministerie van Justitie evengoed vanuit het moeras opereren om een gekozen president te beschadigen of zelfs af te zetten.

Sinds afgelopen donderdag blijken weer de meest invloedrijke Amerikaanse kranten ook onderdeel te zijn van dat moeras. Nadat The New York Times vorige week allerlei argumenten schreef om de publicatie tegen te gaan, komt de krant nu met de kop “Trump valt de FBI aan”. Dat is de omgekeerde wereld, zoals uit de memo blijkt.

Ook de Washington Post doet een duit in het zakje. “Donald Trump maakt een historische fout door de memo vrij te geven” schrijft de “kwaliteitskrant”. “Een president kan niet winnen van de FBI” schrijft Post-journalist Eugene Robinson, die kennelijk een bewonderaar is van de chantagepraktijken van J. Edgar Hoover.

In andere gevallen waren The New York Times en The Washington Post juist kranten die zich beriepen op het Eerste Amendement (waarin de vrijheid van nieuwsgaring en de persvrijheid is geregeld), zoals tijdens de Watergate-affaire en de Iran-contra-affaire. Nu, in 2018, vragen de kranten om geheimhouding en veroordelen ze degenen die om openheid van zaken vragen.

Sterker nog, deze kranten verwijten het Trump dat hij een constitutionele crisis ontketent met de vrijgave van de memo. Nee, dat hebben de DNC, de FBI en het DOJ gedaan. Het Clinton-kamp kan roepen dat “De Russen” de Amerikaanse democratie om zeep hielpen, inmiddels is duidelijk dat daar geen Russen voor nodig zijn.
Ik kan me vergissen, maar de toon van de NOS gaat inmiddels ook die kant op. “Het vermoeden bestaat dat het vrijgeven van de omstreden memo wordt gezien als een poging van Trump om het Rusland-onderzoek te hinderen”.

%d bloggers liken dit: