Gekwebbel bij Buitenhof

Het was weer een gezellig gekwebbel bij Buitenhof, het kanaal waarlangs de regering uw wekelijkse portie desinformatie verschaft. Marianne Thieme en Lilian Marijnissen over het lot van de vrouwelijke fractievoorzitter, het uitgekauwde onderwerp van de gekozen burgemeester, een geruststellend stukje over de Duitse formatie. Het is daarom interessanter, te kijken waar Buitenhof het NIET over had. De traditie in Hilversum is namelijk om alleen dat te brengen, waar u dommer van wordt. Nieuws waar u slimmer van wordt, valt onder een of andere Omerta.

Nadat alle Nederlandse media de afgelopen 14 maanden dagelijks roeptoeterden dat Donald Trump met behulp van Vladimir Poetin in het zadel was geholpen, zou je een kleine rectificatie mogen verwachten na het declassificeren van het inmiddels in de VS explosieve FISA-memo afgelopen woensdag. Maar daarover geen woord, bij Buitenhof. Waarom niet? Simpelweg omdat het memo bikkelhard aantoont, dat het Rusland-verhaal een bedenksel is van de Democratische Partij en dat binnen de veelgeprezen inlichtingendienst FBI valse en eenzijdige informatie is geproduceerd en overhandigd aan Justitie, op basis waarvan zelfs buitenlandse inlichtingendiensten voor het Clinton-karretje zijn gespannen. Dat zet de zaak aardig op zijn kop. Donald Trump won geen verkiezingen dankzij de Russen, hij won ondanks door de DNC gemanipuleerde verkiezingen. Maar dat is geen nieuws, bij Buitenhof. Moeten we het maar niet over hebben. Straks gaat de Nederlander nog denken dat hij via de staatsomroep fake news heeft gezien.

Dan waren er afgelopen week 28 Russische sporters die alsnog zijn gezuiverd van de WADA-aantijgingen dat ze doping zouden hebben gebruikt. Hun schorsing werd opgeheven, omdat hun dopinggebruik niet kon worden aangetoond. Elf sporters blijven geschorst. Ja, zo blijft er steeds minder over van “Poetins staatsdopingprogramma”. Niet vertellen dus, sssttt…

Alsof Syrië al niet genoeg te verduren had van het Amerikaanse “regime change” programma dat al in 1999 op papier stond en sinds 2011 werd uitgevoerd, is nu ook Turkije daar binnengevallen in een strijd tegen de Koerden die als verdienste hadden dat ze tegen allerlei aan IS gelieerde terreurgroepen streden. Dat levert natuurlijk behalve het nodige menselijk leed, ook spanningen op binnen de NAVO. Turkije (de grootste NAVO-krijgsmacht van Europa) ligt op ramkoers met de VS, de grootste krijgsmacht binnen de NAVO. Ik verwacht dan wel een of andere generaal-buiten-dienst of midden-oostenkenner waar Buitenhof ingeval van Russische troepenbewegingen zo graag mee aankomt. Maar niks daarvan. Gaat u niets aan. U moet blijven denken dat de NAVO een stabiel, sterk bondgenootschap is dat schouder aan schouder staat om u te beschermen tegen de boze Russen.

Dan was er het op zijn minst alarmerende bericht van deze week over Oekraïense toetreding tot de EU. Volgens mij heeft Rutte talloze malen benadrukt dat daar geen sprake van was “op basis van het associatieverdrag”, wat op zich klopt, een verdrag dat bovendien in een referendum door de kiezers is afgewezen. Buitenhof vindt dit geen belangrijk onderwerp en heeft zich trouwens sowieso nooit de vraag gesteld hoe al die beloofde economische voordelen, bestrijding van corruptie en vredespogingen hebben gewerkt in de afgelopen twee jaar. Dat zullen ze niet durven, want er is niets verbeterd, alleen verslechterd en inmiddels staan we aan de vooravond van een nieuwe Europese oorlog. Zwijgen dus.

Ten slotte hoorden we deze week, ik schreef er al eerder over, de Britse Minister van Defensie praten over de duizenden en duizenden en duizenden doden die Rusland van plan was te veroorzaken in zijn land, op basis van het feit dat ze de infrastructuur in beeld hadden. Nou kan iedereen met Google Earth de havens, wegen, centrales en hoogspanningslijnen zien dus het was een nogal idiote uitspraak. Bovendien hebben de westerse inlichtingendiensten ook de Russische infrastructuur allang in kaart gebracht. Dat is volkomen normaal.
Het zou van een programma als Buitenhof dan ook fijn zijn als dit soort onzinnigheden van buitenlandse ministers eens aan de kaak werd gesteld. Maar dat doen ze niet, want u moet bang en een beetje dom gehouden worden.

Ik heb weleens verondersteld, dat bij indiensttreding bij de publieke omroep contractueel wordt vastgelegd dat de hersenen operatief worden verwijderd en vervangen door PUR-schuim, maar daar kom ik op terug. Er zijn namelijk wel degelijk hersenen werkzaam daar. Die bepalen wat u ziet en hoort, en laten weg wat u niet mag zien en horen.

En vaak is dat wat weggelaten wordt, pas echt waar het om gaat.

%d bloggers liken dit: